Hitta snabbare, med augmented reality
Posted By info
Virtual reality och Augmented reality

 

Spelindustrin är enorm. Dataspel omsätter mer pengar än film i de flesta länder. Det finns en stark efterfrågan på nya koncept och det innebär att det investeras stora belopp i till exempel virtual reality och augmented reality. Nu har finansvärlden fått upp ögonen för dessa koncept!

Vad är virtual reality och augmented reality?

Virtual reality känner du förmodligen redan till. Det handlar om ett nytt sätt att uppleva digitalt innehåll med hjälp av särskilda vr-hjälmar eller vr-glasögon, och med hjälp av rörelsedetektorer. Det främsta tillämpningarna finns inom utbildning och spel. Kirurger kan öva sig på operationer, och du få en spelupplevelse som täcker hela synfältet samtidigt som du kan röra vid föremål i spelet med hjälp av dina egna händer. Vad har detta med finansteknologi att göra? Det ska vi återkomma till!

Augmented reality kan översättas till förstärkt verklighet. En digital enhet påverkar hur du upplever din vanliga fysiska omgivning. Virtual reality presenterar en ny värld men augmented reality förändrar istället den befintliga. Spelsuccén Pokémon Go är ett exempel på ett koncept som bygger på augmented reality. Återigen ett spel! Men det finns även här kopplingar till Fintech.

Från abstrakt till konkret

Ett område där både virtual reality och augmented reality nu används på inom finansvärlden handlar om visualisering av data på ett sätt som möjliggör snabbt beslutsfattande utifrån stora datamängder. Det handlar om en form av gränssnitt där användare på ett intuitivt sätt navigerar i ett informationsflöde där data presenteras i en 3D miljö. Du kan röra dig mellan olika källor till information som upptar hela ditt synfält istället för att du klickar på olika fönster på en skärm. Information kan helt enkelt bli mer konkret.

Företaget Fidelity Labs har skapat en virtuell värld kallad “Stock City” som kan upplevas med hjälp av vr-hjälmen Oculus Rift. Det är kundernas aktieportföljer som skapar en virtuell 3D miljö. Det här är svårt för mig att beskriva, men blir tydligt om du tittar på det här Youtubeklippet:

Datavisualisering kommer att bli oerhört stort i framtiden och det är aktörer på finansmarknaden som står för en stor del av investeringarna i det här skedet.

Biometrisk identifiering höjer säkerheten

Att obehöriga inte ska ha tillträde till våra konton online är grundläggande. Idag krävs mer avancerade koder än tidigare och snart kan kraven vara så stora att det blir svårt att komma ihåg dem. Där kommer biometrisk identifiering in i bilden. Det är en form av augmented reality som känns igen från science fiction filmer. Tänk dig att du använder kameran i din mobiltelefon till att ta ett foto av ditt öga som sedan används som komplement till din kod när du loggar in på ett viktigt konto, eller istället för att dra ditt passerkort.

Breda tillämpningar av virtual reality och augmented reality

Teknikerna jag skriver om här har användningsområden som både kan användas inom finanssektorn och i många andra sammanhang. Här följer några intressanta exempel:

  • Handla i virtuella butiker. Att shoppa online är en sak, men att faktiskt kunna gå omkring bland butikshyllorna medan man sitter kvar framför datorn har inte varit möjligt innan vr-teknikens intåg.
  • Hitta det du letar efter. Redan idag finns det appar som gör att du, genom att se dig omkring genom mobiltelefonen, kan hitta vägen till din avgångsgate, en bankomat eller något annat utmärkt på skärmen. Bara att följa den streckade linjen. Detta är en enkel form av augmented reality.
  • Gå till banken, i virtual reality. Banker, konsulat, myndighetskontor och andra serviceinrättningar kommer snart att kunna ge samma service i virtual reality, som på ett fysiskt kontor.

lizen