Peer-to-peer teknologi kommer starkt i finanssektorn
Posted By info
Fem trender i finansvärlden

 

I den här texten kommer vi att titta på några pågående processer som ser ut att kunna innebära väldigt stora förändringar i finansvärlden, och även för hur vi som privatpersoner sköter våra ekonomiska förehavanden. Det är följande fem ämnen som vi kommer att behandla:

  • Storbankernas roll
  • Mobila betalningar
  • Automatisering
  • Kryptovalutor
  • Peer-to-peer lån

1. Bankerna förlorar sin dominerande ställning

Tidigare utförde de flesta av oss alla våra transaktioner, hanterade alla lån och sparformer på en och samma bank. Idag är banken där vi har våra konton en del i ett större system med tredjepartsleverantörer som till exempel Trustly, som vi interagerar med istället för att utföra handlingar i vår internetbank. Många har också pengar på flera ställen, till exempel i e-plånböcker som fungerar som helt fristående alternativ till banken. Utvecklingen är densamma när det gäller lån. Det är vanligt att ha flera lån från olika långivare. Storbankerna har helt enkelt förlorat sitt monopol.

2. Mobiltelefonen är den nya plånboken

Kontanter är på väg att fasas ut och bank- och kreditkort kommer i allt högre grad att ersättas av tjänster som vi kan utföra med hjälp av våra mobila enheter. Att betala direkt med telefonen är framtidens melodi och redan idag minst lika pålitligt som att betala med kort. Mobila betalningslösningar bygger på att vi alltid kan räkna med att ha täckning, och där är vi snart.

3. Vi går mot ökad automatisering

Många av de banktjänster och betalningar som vi genomför manuellt idag kommer i framtiden att gå automatiskt, eller åtminstone snabbare och enklare än idag. Att utbudet av tjänster ökar innebär att tjänsteutbudet som vi har tillgång till, i till exempel våra mobila enheter, automatiskt kommer att anpassas efter våra digitala vanor. Att vi får rekommendationer i Youtube och reklam i vår webbläsare utifrån sidor vi tidigare besökt är ett exempel, men det här kommer att slå igenom på bred front. Betalningar via autogiro är ett gammalt exempel på automatisering av banktjänster, men även vårt sparande kommer att kunna automatiseras i högre grad än idag.

4. Kryptovalutor har skakat om systemet

Immateriella valutor som inte står under någon centralbanks kontroll har varit oerhört omtalade de senaste åren. Konceptet i sig, som bygger på så kallad blockchain teknik (vi ska återkomma till det i en text på sidan), är väldigt intressant. Den stora anledning till att kryptovalutor blivit en sådan snackis är att allt fler börjat använda dem, och att den största kryptovalutan; Bitcoin, bara fortsatte och fortsatte att stiga i värde under flera år. Många blev mycket rika på att investera i Bitcoin innan valutan föll, våren 2018. De som verkligen tror på kryptovalutor menar att de kommer att bli säkrare och mer stabila än traditionella valutor eftersom värdet på dem inte kan påverkas av statliga, finanspolitiska åtgärder.

5. Peer-to-peer lån – bankvärldens motsvarighet till Uber

Du behöver inte gå till banken eller ens till något kreditmarknadsinstitut för att låna pengar idag. Du kan låna av en annan privatperson via tekniska plattformar som gör det helt säkert för både den som vill låna och människor som vill låna ut pengar, och få högre ränta än på ett vanligt bankkonto. Det faktum att banken tagits ur ekvationen innebär att det också brukar bli billigare att låna på detta sätt. Peer-to-peer lån har potential att bli otroligt stort. Ju populärare det blir desto mer lättillgängligt kommer det även bli, med bättre villkor och snabbare överföringar.

lizen